Begin dit jaar zijn wij verhuisd. Een nieuwbouwwoning aan de andere kant van de wijk. Op de impressies zag het er fantastisch uit. Bomen, gras, bloemen. Een prachtige straat. De realiteit is echter niet zo idyllisch. Inmiddels wonen we er bijna tien maanden, maar in plaats van mooi aangeplant groen is er tot nog toe vooral veel onkruid te bewonderen. Op één hoekje in de straat na. Daar staan een paar prachtige bloeiers. Wij en onze buren staan er regelmatig van te genieten. En dat dankzij een goed idee van een meisje van negen…
Toch proberen
Geen idee meer waar ze allemaal vandaan kwamen, maar in het voorjaar hadden wij allemaal zakjes met bloemzaadjes in huis. Nu ben ik niet zo’n tuinier, maar deze keer dacht ik; laten we er eens wat mee doen. Dus ik vulde een paar potjes met aarde een zaadjes en zette ze in de tuin. Samen met de kinderen keek ik uit naar wat er allemaal tevoorschijn zou komen. Voor het laatste zakje dat nog over was had mijn dochter Linn een (in mijn ogen) minder goed idee; “Mam, die doen we hiernaast de parkeerplaats in de grond, het is hier nog zo kaal.” Ik probeerde haar nog te ontmoedigen omdat ik haar een teleurstelling wilde besparen. “Joh, daar gaan ze straks van alles planten, dan gaan de zaadjes verloren.” Maar ze hield stand. “We kunnen het toch proberen!”. Dus zo gezegd zo gedaan.
Bloemenhoekje
Weken verstreken en het onkruid begon welig te tieren. De potjes met zaadjes in de tuin belandden in de kliko. Mijn goede zorgen ten spijt. De zorgvuldig gestrooide zaadjes buiten de tuin waren we allang vergeten. De zomer kwam en we brachten twee warme weken door bij onze zuiderburen. Bij terugkomst wachtte ons echter een aangename verrassing. Want op de hoek van de parkeerplaats troffen we een kleurrijk bloemenmengsel aan inclusief twee krachtige zonnebloemen nog in de knop. Toen een week later het onkruid werd gemaaid, maakte ik er nog snel een foto van, want ik verwachtte dat ook de bloemen weggehaald zouden worden. Tot mijn verassing en tot grote vreugde van mijn dochter, had de hovenier echter netjes om het bloemenhoekje heen gemaaid en stond het nog fier overeind.
Zet je in voor de bloei van de stad
De door Linn gezaaide zaadjes deden me denken aan Jeremia 29:7 ‘Bid voor de stad, zet je in voor haar bloei, want de bloei van de stad is ook jullie bloei.’ Eén van de teksten die ons motiveert om ons in te zetten voor de plek waar we wonen. De activiteiten die we doen zijn eigenlijk ook zaadjes die we rondstrooien. Soms worden we ontmoedigd. Dan vragen mensen zich af wat nou het resultaat op lange termijn is, of we nou wel ‘vrucht’ op ons werk zien. Maar de afgelopen jaren hebben we, meestal onverwacht, al heel wat bloemenhoekjes zien ontstaan. Plekken van ontmoeting, van vriendschap, van plezier, van zoeken naar zingeving, van omzien naar elkaar. Koninkrijk in onze wijk!
Kliko
De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat ondanks onze inzet, er best wat dingen zijn mislukt. Zorgvuldig ontwikkelde activiteiten die we uiteindelijk, net als de zaadjes uit onze tuin, in een figuurlijke kliko konden deponeren. Maar zouden de bloemenhoekjes zijn ontstaan zonder deze mislukte pogingen? Of is onze inzet nodig zodat God ons kan verrassen met bloei waar we onze zaadjes al vergeten waren?
Trouw in het kleine
Veel christenen vinden evangeliseren moeilijk. Niet iedereen is een evangelist zeggen we dan. En eerlijk gezegd vind ik het ook best spannend om over mijn geloof te vertellen. Maar weet je wat jij en ik wel kunnen? Zaadjes strooien. Iédereen kan op de plek waar hij of zijn woont delen van wat je ontvangen hebt. Moet dat groots? Welnee. Trouw zijn in het kleine, dat is wat God van je vraagt.
Challenge
Verlang jij er ook naar om Gods Koninkrijk zichtbaar te maken in jouw straat, in jouw wijk? Heb je geen idee hoe je zou moeten beginnen? Geef je dan op voor de challenge #koninkrijkinjewijk. We helpen je graag in kleine stapjes, zodat ook jij verrast kan worden door prachtige bloemenhoekjes. En wie weet staan er in jouw straat binnenkort, net als bij ons, prachtige zonnebloemen te bloeien.
De challenge #koninkrijkinjewijk is een initiatief van R3NEW.
Dit artikel is geschreven door Dieteke Visser, HR en Finance medewerker bij R3NEW en Onderwijsmanager bij Royal Mission.