Ik herinner me nog goed een gesprek waarin iemand zei dat je de kerk niet mag zien als organisatie. Binnen de kerk gelden andere principes en regels, daar mag je niet te zakelijk naar kijken. Een klein beetje snapte ik die reactie wel. Want inderdaad. De kerk is niet zakelijk en is niet één op één te vergelijken met een bedrijf. Doelen en waarden zijn compleet anders, er moet altijd ruimte zijn voor het werk van de Heilige Geest. Maar anderzijds is de kerk wel degelijk een organisatie: een samenhangend geheel van mensen, middelen en activiteiten die samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Ik geloof daarom dat een goede organisatie erg belangrijk is en ook dat het kan helpen om vanuit dat oogpunt naar de kerk te kijken. Op z’n minst wanneer het gaat om missie…
Een stevig fundament
Mijn man René helpt vanuit zijn onderneming bedrijven om inzicht te krijgen in alles wat er nodig is rondom mensen, middelen en processen. Om zo een stevig fundament te kunnen bouwen en impact te vergroten. Door het maken van een organisatiescan komen zwakke punten bovendrijven en wordt het duidelijk waar en hoe er winst te behalen valt. Eén van de eerste punten die standaard aan bod komt is de missie van de organisatie. Een enorm belangrijke richtingaanwijzer voor alles wat je binnen je organisatie doet. Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende missies, maar ze hebben allemaal één ding gemeen; het is altijd naar buiten gericht. Of het nu gaat om klanten helpen, producten ontwikkelen of diensten aanbieden. De focus ligt altijd op het maken van impact buiten de organisatie. Die missie steeds voor ogen houden helpt om de juiste keuzes te maken voor je organisatie.
De missie van de kerk
De kerk heeft ook een missie. En die kennen we allemaal. Jezus heeft ons een duidelijke opdracht gegeven: “Ga en maak alle volken tot mijn discipelen” (Mattheüs 28:19). De praktijk daarvan is echter vaak lastig. Als ik denk aan de kerk, dan is het eerste waar ik aan denk het gebouw waar veel mensen op zondag naartoe gaan. De plek van de preek, van aanbidding, van kinder- en jeugdwerk, maar ook van Bijbelkringen en cursussen waardoor je opgebouwd kan worden.
Intern investeren
Veel bedrijven investeren in hun medewerkers. Maar vooral omdat dit bijdraagt aan de missie. Want wanneer binnen een bedrijf ontmoeting en training het enige is wat overblijft, dan verliest het direct bestaansrecht. Kan het zijn dat de kerk zijn bestaansrecht kwijt raakt, doordat deze voornamelijk bezig is met training- en verbinding van het team? Het is goed om intern te investeren. Het is een Bijbelse opdracht om goed voor elkaar te zorgen, elkaar op te bouwen en een eenheid te vormen. Maar ik geloof dat dit ten dienste is van de missie. We ontvangen om te geven.
Naar de mensen toe
De kerk is geen doel op zich; het is een middel om Gods Koninkrijk zichtbaar te maken in de wereld. De missie is naar buiten gericht. De wereld heeft het goede nieuws van Jezus nodig. Een boodschap van hoop, liefde en herstel. En het mooie is: wij mogen die boodschap brengen. In woorden, maar misschien wel vooral in daden. Jezus geeft daarin zelf het perfecte voorbeeld. Hij gaat er altijd op uit. Hij verwacht niet dat mensen naar Nazareth toe komen om het goede nieuws te horen, hij begeeft zich op de meest onverwachte plekken om te zijn bij mensen zoals Zacheus. Om met hen te eten, het leven te delen en zo het leven van Zacheus te herstellen. Misschien moeten wij ook niet verwachten dat mensen naar ‘onze’ kerk komen, maar net als Jezus naar de mensen toe gaan.
Droom
Ik droom ervan dat we massaal de missie van de kerk weer scherp voor ogen krijgen en op basis daarvan -misschien wel rigoureuze- keuzes maken die ons helpen onze blik naar buiten te richten en in de voetsporen van Jezus verantwoordelijkheid te nemen voor de plek waar we wonen en samenkomen.
Verlang jij ernaar om, samen met andere christenen, op de plek waar jij woont licht van Gods Koninkrijk te verspreiden? Begin klein en meld je aan voor #Koninkrijkinjewijk. Wij helpen je in kleine stapjes in actie komen en je zo te verbinden met de mensen om je heen.