Op de vleugels van de wind

Toen ik onlangs van kantoor naar huis reed zag ik een flinke hoeveelheid vogels in V-vorm vliegen. En hoewel ik een scherpe bocht nam kon ik het niet laten om een paar seconden omhoog te kijken. Wat een fascinerend gezicht. Doordat zij zo slim omgaan met hun energie kunnen de vogels tot wel 5000 kilometer in drie dagen afleggen. Daar kunnen wij nog wat van leren…

Te weinig rust

Want soms wordt het mij allemaal eventjes teveel. Gezin, huishouden, werk bij Royal Mission, werk bij R3NEW. Begrijp me goed, ik geniet ervan en ik zou niet anders willen; maar het is wel veel. En goede balans houden, goed zelfleiderschap; dat blijft een uitdaging. Vooral de weken vlak na de zomervakantie kan ik het even zwaar hebben. Vol enthousiasme ga ik dan weer aan de slag. En hoewel ik mezelf heb voorgenomen om de rust te bewaren waar ik in de vakantieperiode zo van genoot, vertelt mijn hoofdpijn een paar weken later dat het niet gelukt is. Te hard gerend, de lat te hoog gelegd, maar vooral; te weinig rust genomen.

Aapjes op je schouder

Het kan bijna niet anders dan dat veel mensen dit herkennen. Het gevoel altijd zoveel te ‘moeten’. Om vervolgens structureel tekort te schieten. Allerlei aapjes op je schouder die je pas met rust laten als je gedaan hebt wat ze van je vragen. En als het ene aapje weg is, dan springt er weer een nieuwe naar je toe. Geen rust in je hoofd. Geen rust in je hart.

Een lichte last

Ik geloof niet dat dit het leven is dat God voor mij, voor ons voor ogen heeft. Jezus zegt het immers zelf; “Mijn juk is zacht en mijn last is licht” (Matth. 11:30). Waarom leggen we onszelf dan een slavenjuk op door zoveel van onszelf te vragen? Want hoewel we (onbewust) vaak denken dat anderen van alles van ons verwachten, doen we het onszelf aan. Zelfleiderschap is keuzes maken. Zorgen voor genoeg rust en ruimte voor jezelf en ook de ander dit geven als dit nodig is.

Het koninkrijk van God

Ik ben super enthousiast over het koninkrijk van God. Over Zijn herstelplan met de wereld en ik ben razend benieuwd hoe het leven op de nieuwe aarde zal zijn. Ik kan me er geen realistische voorstelling van maken, maar één ding weet ik wel; het is stressvrij en we zullen genieten van al het goede van God. In dit leven wil ik op zoek naar- en meebouwen aan Gods koninkrijk. Dat koppelde ik altijd aan actie, maar steeds meer leer ik dat genieten van rust daar ook onderdeel van is. Misschien zelfs een voorwaarde.

Duurzame energie

Als vogels in V-vorm vliegen stemmen ze hun vleugelslagen precies af op de vogel die vooraan vliegt. De vleugelslagen van de voorste vogel zorgen voor een luchtdrukverplaatsing die precies goed opgevangen wordt door de vogels die erachter vliegen en door de juiste afstand te houden ten opzichte van de voorganger profiteren ze optimaal van deze luchtdrukverplaatsing. De achtervogels hebben dus minder energie nodig om vooruit te komen. En op het moment dat de leidende vogel moe is dan wisselt hij van plek met een andere vogel. Over duurzame energie gesproken…

Zorgen voor jezelf

Je hoeft niet altijd de voorste vogel te zijn. Je mag leunen op de luchtdrukverplaatsing van de vogels voor jou. De wereld stort niet in elkaar als jij je wat naar achteren verplaatst. Zorg goed voor jezelf zodat je weer voor anderen kunt zorgen als zij dat nodig hebben.

Gods hart

In Mattheus 6:26 staat: “Kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet en oogsten niet en vullen geen voorraadschuren, het is jullie Hemels Vader die ze voedt. Zijn jullie niet meer waard  dan zij?” De natuur laat op zoveel manieren Gods liefdevolle hart zien. Die vogels daar in V-vorm zetten geen dikke prestaties neer en toch zorgt God dat zij niets tekort komen. Hoeveel meer wil Hij voor u, voor jou, voor mij zorgen.

Een goed voornemen

Ik heb inmiddels geleerd om goed naar mijn lichaam te luisteren. Zodra de fysieke signalen optreden doe ik een stapje terug en kijk ik wat er anders kan. Lekker in de tuinstoel blijven zitten terwijl de vloer om een dweil smeekt bijvoorbeeld. Maar dit jaar wil ik een stapje verder. De fysieke signalen voor zijn. Ja, hard werken, daar geniet ik ook van, maar wel vanuit rust. De juiste keuzes maken. Op de vleugels van de wind. Dat is mijn goede voornemen voor 2021 en die vrijheid wens ik u en jou ook van harte toe!

Deze blog is geschreven door Dieteke Visser. Binnen R3NEW is zij verantwoordelijk voor HR en Finance, bij Royal Mission is zij Onderwijsmanager.

Meer weten? Neem gerust contact met ons. Wij helpen je graag verder om jouw wijk tot bloei te laten komen.