met een woord van Johan cruijff 2024 in

Het is tegenwoordig heel hip om aan het begin van een nieuw jaar een woord te kiezen. Het zou je kunnen helpen als focus en richting voor het jaar dat voor je ligt. Een soort kapstok, waar je al je doelen aan op kunt hangen. Eerlijk gezegd vond ik dat altijd maar onzin. Goede voornemens, een woord… Wat heb je daaraan aan het begin van het nieuwe jaar. Je kunt ook halverwege het jaar nieuwe doelen stellen. En toch heb ik dit jaar voor het eerst ook een heus woord. En gek genoeg heb ik die te danken aan Johan Cruijff.

14 de musical
In de kerstvakantie ben ik met René (mijn man) naar 14 de musical over het leven van Johan Cruijff geweest. Ik heb niet echt iets met voetbal en René vooral niets met Ajax, maar we hadden de kaartjes gekregen en we vinden het theater erg leuk, dus we waagden het erop. Gelukkig maar, want wat was het goed. Ik kan alleen al enorm genieten van het talent van de acteurs die al zingend en dansend een verhaal vertellen. De musical was verder werkelijk hilarisch, maar ook verrassend inspirerend voor mij.
De opmerkelijke uitspraken die Cruijff tijdens zijn leven deed zijn legendarisch; Je moet schieten anders kun je niet scoren, elk nadeel heb z’n voordeel, je gaat het pas zien als je het doorhebt etc. Uitspraken met daarin eenvoudige waarheden. Maar eenvoud is niet persé gemakkelijk, want zo hoorden we meerdere keren die avond ‘simpel en eenvoudig, is het meest ingewikkelde dat er is’. Het zette me de dagen erna flink aan het denken.

Eenvoud
Nu houd ik van eenvoud. Van een huis met niet te veel spullen, van overzicht in mijn werk, van toegankelijke teksten schrijven, van leven zonder opsmuk, dingen niet mooier of interessanter maken dan ze zijn, van keuzes maken en me daaraan houden en zo kan ik nog wel even doorgaan. En nee, dat gaat allemaal niet vanzelf, maar de basisprincipes zijn wel eenvoudig. Er is één gebied in mijn leven waar ik eenvoud écht ingewikkeld vind en dat is mijn geloof.
Afgelopen jaar heb ik regelmatig gefrustreerd uitgeroepen; waarom is het zo complex? Waarom is de Bijbel multi-interpretabel. Waarom is het allemaal niet wat duidelijker? Eeuwenlange discussies over de doop. Mensen die niet willen geloven in God vanwege wreedheden die staan beschreven. De gaven van de Geest, voor iedereen of toch niet? En niet te vergeten; hét theologische gesprek van 2023; kan iemand voor eeuwig verloren gaan en naar een fysieke hel gestuurd worden. Bestaat die hel eigenlijk wel? Aan één kant vind ik dit soort gesprekken mateloos interessant, maar het kan me ook lamslaan. Want ik wil zó graag weten wat waar is. Zeker weten dat ik het juiste geloof. Maar ik kom er niet uit. Beide kanten hebben goede argumenten en ik weet, als eenvoudig persoon, simpelweg niet wat waar is.

Eenvoudig geloven
Gelukkig heb ik af en toe momenten met God dat Hij me overlaadt met Zijn liefde. Gewoon, zomaar als ik buiten een rondje loop. Eenvoudige, intieme momenten waar ik Hem hoor fluisteren dat ik Zijn dochter ben waar Hij ontzettend veel van houdt en dat Hij trots op me is. Ik moet dan altijd huilen en realiseer me dat dat alles, maar dan ook écht alles is wat ik ten diepste nodig heb. Hij alleen vervult mijn diepste verlangens. Hij is mijn Waarheid. Met Hem aan mijn zijde kan ik de wereld aan. Maakt het me nog steeds wel uit of de hel er nu wel of niet is, maar slaat het me niet meer lam omdat ik het niet nodig heb als houvast.

Community
Super dankbaar ben ik daarnaast voor mijn wijkcommunity die in de afgelopen jaren ook mijn geloofsgemeenschap werd. In alle eenvoud het gewone leven delen (én daarvan uitdelen) is één van de meest kostbare cadeaus die ik heb gekregen. Overigens is dat ook niet persé gemakkelijk. In een kleine groep valt alles op, kun je je niet verschuilen en moet je alles uitspreken om te zorgen dat je een eenheid blijft. Dat is bij tijd en wijle flink ingewikkeld, maar versterkt altijd weer de band. Te midden van alle vragen, vreugde en verdriet bieden zij eenvoudige, familiaire houvast. Een leven zonder hen kan ik me maar moeilijk voorstellen.

Het woord voor 2024
Het zal geen verrassing zijn dat ‘eenvoud’ mijn woord is voor 2024. Te midden van de complexiteit van het leven wil ik streven naar eenvoud. In alle facetten van werk, gezin en geloofsgemeenschap. Maar bovenal in mijn relatie met God. Eenvoudig in Zijn aanwezigheid zijn. Handelen en delen
vanuit Zijn liefde, rust en overvloed. De Bijbel lezen als leek, heerlijk in gewone (eenvoudige!) taal. Ik geloof dat het gaat helpen om gedurende het jaar bewuste keuzes te maken en me niet gek te laten maken door alles wat er op me af komt.

Ik hoop dat mijn zoeken naar eenvoud je inspireert en wens je een prachtig jaar toe, dicht aan de voeten van Jezus. In alle eenvoud genietend van Zijn aanwezigheid en liefde voor jou.

Foto Diet (1)

Dit artikel is geschreven door Dieteke Visser, HR en Finance medewerker bij R3NEW en Onderwijsmanager bij Royal Mission.