Een kerk voor mensen die een hekel hebben aan de kerk

ZOOM in op Jan Wolsheimer – Een kerk voor niet-kerkelijken. In dit interview benoemt Jan een interessante ontdekking. Hij merkt dat veel mensen op allerlei manieren bezig zijn met spiritualiteit en zingeving, maar in bestaande kerken zul je hen niet tegenkomen.

Alhoewel het duidelijk is dat bestaande kerken voor grote groepen zinzoekers, filosofen en spirituelen niet toegankelijk zijn, is het wel erg jammer dat daardoor inhoudelijk gesprekken ook niet meer plaatsvinden. Want juist in de dialoog met diegene die (heel) anders denkt, ontwikkelt een mens zijn of haar eigen visie en kleur. We hebben de dialoog tussen verschillende wereldbeelden dus keihard nodig, laten we deze dan ook opzoeken!

Jan deed dat. Hij startte met de kerk voor niet-kerkelijken, om in deze setting met elkaar de dialoog aan te gaan rondom verhalen over zin en zingeving. Verschillende inzichten waren juist welkom. Jan heeft in deze setting veel geleerd. Over zichzelf en waar hij voor staat. Maar ook over anderen en wat hen drijft. 

Vanuit R3NEW is deze dialoog en de verbinding tussen andersdenkenden het uitgangspunt. Een inclusieve community is geen luxe, het is een must. Want zonder de vragen en inzichten van de ander, zal je nooit bewust keuzes kunnen maken in je eigen leven. 

Bovenstaand fragment is onderdeel uit de serie ZOOM IN OP. In deze serie zoomen we in op wijkpioniers die zich – vanuit hun geloofspassie – inzetten voor de bloei van hun wijk. In deze aflevering met Jan Wolsheimer, vertelt hij over de bijzondere stappen in zijn leven. Zowel in de business als in de kerk. Jan neemt ons mee in zijn zoektocht rondom kerk-zijn en deelt de lessen die hij leerde. Bekijk hier de hele aflevering of beluister deze als podcast op Spotify.

R3NEW is gespecialiseerd in het opzetten van vitale wijkcommunities, door bewoners voor bewoners. Het unieke van R3NEW is de holistische aanpak. Door Zorg, Zaken en Zingeving te combineren worden communities sterker, duurzamer, dynamischer en hebben ze meer impact. Wil je meer weten over de visie en aanpak van R3NEW? Dat kan! Bekijk via onderstaande knop ons introductie-webinar.