Elke dag maak je ontelbaar veel keuzes. Wat zeg ik, schrijf ik, post ik? Welke gedachten laat ik toe, waarin wil ik groeien, en welke dingen vind ik wel even prima zo? En dan heb ik het alleen nog maar over bewuste keuzes. In ons onderbewustzijn maken we nog véél meer keuzes die grote invloed hebben op ons gezin, werk, buren, vrienden en sportteam. Als het gaat om groei of verandering praten we vaak over het aanpassen van ons gedrag. Maar gaat dat je lukken, als je in de kern van je mens-zijn hetzelfde blijft? Deze blog gaat over de impact van jouw wereldbeeld, jouw zingeving, op de bewuste en onbewuste keuzes van alledag.
Veel pioniers, ondernemers of kerkplanters die ik tegenkom zijn inspirerende mensen. Ze hebben grote dromen en concrete doelen. Bijna altijd komt het neer op een universeel verlangen: anderen blijer en gelukkiger maken (doel) en dit op een mooie manier realiseren (proces). Uiteraard lopen de doelen en aanpak uiteen en dat is maar goed ook. Maar wat mij nog veel meer interesseert, is de bron van hun inspiratie. Waar komt het verlangen vandaan om de beste dienstverlener van Nederland te zijn? Of het verlangen om op vernieuwende manieren kerk te zijn? Of om wijken tot bloei te zien komen zoals nooit tevoren?
Dat vind ik dan ook het mooiste deel van het gesprek; waar komen jouw drijfveren vandaan en wat zorgt ervoor dat je in beweging blijft in goede maar óók in slechte tijden? Het interessante is: veel mensen hebben dat zelf helemaal niet zo scherp. De bron van hun dagelijkse gedragingen (her)kennen ze zelden, zijn daar niet of nauwelijks mee bezig en hebben vaak ook geen idee waarom en hoe ze daar naar op zoek zouden moeten gaan. En dan breekt het mooiste deel van het gesprek aan….
Motivatie komt van het Latijnse woord ’movere’ wat ‘bewegen’ betekent. Als je in beweging wilt komen en blijven dan heb je motivatie nodig. Passie is een woord wat zelfs nog wat dieper gaat. Het leidt terug op het lijden van Jezus, uit liefde voor ons. Passie beschrijft een verlangen dat zó sterk is dat je bereid bent ervoor te lijden, door zure appels heen te bijten. Alles om dat prachtige doel te behalen.
Je bent niet zomaar gepassioneerd over iets. Echte passie zit diep en is verbonden met jouw wereldbeeld, identiteit en overtuigingen. Niet hele tastbare elementen, maar zeer belangrijke voor de keuzes die je dagelijks maakt en het gedrag dat jij de hele dag door vertoont. Als jij sterk gelooft in de kracht van verbondenheid, zal een verhaal over eenzaamheid je hard kunnen raken. Als jij gelooft in de pracht van een kleurrijke community, zal je veel eerder bereid zijn je leven daarvoor te geven. Andersom geldt bijvoorbeeld ook dat als je niet écht het belang van duurzaamheid hebt doorleefd, je van energie-neutraal leven niet je prioriteit zal maken.
WERELDBEELD
Een passie of motivatie heb je niet zomaar. En deze is ook niet zomaar inwisselbaar. Dat wat jij gelooft over de wereld en de zin van ons bestaan (jouw kijk op mens en samenleving) heeft enorme impact op jou en je omgeving. Het bepaalt grotendeels hoe je tegen jouw eigen rol (identiteit) aankijkt binnen deze wereld. Ook je overtuigingen – oordelen over onszelf en anderen – worden gevormd op basis van jouw wereldbeeld. Kortom: jouw passie en motivatie, maar ook je diepste frustraties, staan vaak – zonder dat jij daar erg in hebt – in direct verband met dat wat jij gelooft of niet gelooft.
Echte verandering op gedragsniveau zal dan ook vooral tot stand komen als een mens in zijn of haar kern verandert. Pas je alleen je gedrag aan, dan kom je vaak niet verder dan een kunstje doen en val je gauw terug in oude patronen. Denk aan iemand met goede luistervaardigheid, maar geen oprechte interesse. Of iemand die zich wel aan religieuze regeltjes houdt, maar dit niet uit verlangen doet. Of iemand die wel boodschappen voor je haalt, maar in alles uitstraalt liever achter de TV gezeten te hebben.
Aangezien bovenstaande waarheid geldt voor ieder mens op aarde, geldt dit ook (en dus niet uitsluitend) voor christenen. Hoe kijk jij aan tegen de wereld, het doel van Jezus daarmee, de samenleving, en jouw rol daarin? Deze (vaak onbewuste beelden) bepalen dus voor een groot deel jouw visie op gezin, werk, missie en wijkpionieren. Ze bepalen uiteindelijk jouw gedrag en de keuzes die jij maakt. Des te scherper jij zicht leert krijgen op jouw motivatie, passie en wereldbeeld (en deze keer op keer laat verrijken), des te beter zal jij kunnen zijn wie jij werkelijk bent.
R3NEW geeft vóór alles aandacht aan dit element van leven en (wijk)pionieren. Des te beter jij weet wat jou drijft, des te beter kun jij richting geven aan jouw pioniersproces. En des te beter kun jij andere mensen meenemen in jouw verlangens. Enerzijds sluit je op deze manier veel meer aan bij dat wat God op jouw hart en op jouw leven gelegd heeft. Anderzijds zal het jouw helpen om veel beter jouw verlangens en dromen met anderen te delen, waardoor teamleden (of partners / sponsoren) die aansluiten ook écht dezelfde missie delen.
Aan de slag dan maar, op zoek naar wat jij gelooft en naar wat jou drijft. Is wijkpionieren misschien iets voor jou? Ontdek het hier: bekijk de gratis webinar Introductie op wijkpionieren of neem contact met ons op. We helpen je graag verder.
*Bovenstaande verwerking is gebaseerd op de theorie van Bateson.
Deze blog is geschreven voor René Visser. René is oprichter en directeur van Stichting R3NEW, en wijkpionier binnen KenHem - Ede
R3NEW is gespecialiseerd in het opzetten van vitale wijkcommunities, door bewoners voor bewoners. Het unieke van R3NEW is de holistische aanpak. Door Zorg, Zaken en Zingeving te combineren worden communities sterker, duurzamer, dynamischer en hebben ze meer impact.