Een Jeugdgroep starten doe je zo!

De jeugd is de toekomst! Daarom is het prachtig om te investeren in de jeugd van de wijk. De kans is groot dat ze later dankbaar terugkijken op de mensen die er voor hen waren, en gave activiteiten ondernamen met hen. Overtuigd? Mooi. Lastig? Valt mee. Je hebt er echt geen bakken ervaring voor nodig, maar een aantal dingen zijn wel belangrijk als je wilt starten met een jeugdgroep in je wijk. Wij hebben ze door ervaring geleerd, en delen deze ervaring graag met jou. Lees hieronder vijf tips waarmee je aan de slag kunt..

1. Waarom met jongeren?

Voor je gaat starten is het goed om na te denken waarom je iets met jongeren wilt gaan doen. Is dit omdat je graag vervelende jongeren wilt helpen, omdat dit je makkelijk lijkt of omdat het echt goed bij je past en je om hen geeft? Uiteraard zal je dit moeten ontdekken bij jezelf, zeker als je nog geen ervaring hebt. Blijkt uit de antwoorden dat het wel eens een goed idee kan zijn, ga dan aan de slag. Tip: vraag het aan de mensen om je heen, die kunnen je vast helpen deze vragen te beantwoorden.

2. Waar begin je mee?

Bij het opzetten van onze eerste jeugdgroep in Ede (2014) begonnen we met organiseren, en daarna met connecten. Ik kan je vertellen, dit werkte voor geen meter. Onze eerst georganiseerde activiteit leverde nul (!) deelnemers op. Het werd tijd om de jongeren op te zoeken op de plek waar ze al waren. In ons geval was dit de voetbalkooi, maar er zijn uiteraard meer plekken waar je de jeugd kan ontmoeten. Tip: leg eens contact met de jongerenwerker van je wijk. Hij kan je vast helpen.

3. Hou het vol!

Optrekken met jongeren draait voor een groot deel om relatie. Als je echt iets wilt betekenen in de levens van jonge mensen, dan heb je een lange adem nodig. Relaties ontstaan namelijk niet in een dag. Denk daarom goed na over de invulling van je activiteiten. Vaak werkt het goed om jongeren te ontmoeten rondom sport. In Ede doen we dit ook, niet in de laatste plaats omdat we dit zelf ook erg tof vinden. Zo kan je met de jongeren optrekken rondom een gezamenlijke passie. Tip: hou wel de focus op je doel, en laat het niet je wekelijkse sportavondje worden.

4. Wat willen zij?

Uiteraard wil je graag aansluiten bij de behoeften van de jongeren. Dit kan erg goed als je ze beter leert kennen. Neem ze daarom als het kan actief mee in de organisatie van je activiteiten. Dit versterkt automatisch je relatie, en je zorgt dat de jongeren extra betrokken zijn. Een win-win noemen ze dat. Tip: beloon de jongeren voor hun actieve bijdrage. Denk hierbij aan voldoende positieve aandacht en goede begeleiding. Laat deze jongeren voorbeelden zijn voor de rest van de
groep.

5. Wat geef je mee?

Als je graag met jongeren op wilt trekken, dan wil je ze vast ook graag iets waardevols meegeven. Krijg je goed contact met jongeren, dan krijg je die mogelijkheid. Denk daarom goed na over de dingen die je doet en zegt. Wellicht ben jij voor hen het zogenoemde rolmodel. Tip: deel met hen de dingen die jij belangrijk vindt in het leven. Laat je door hen kennen!

Pieter Barten heeft diverse jeugdgroepen opgezet in Ede en op andere plekken, en heeft in de praktijk de kracht en valkuilen ervaren. Hij schreef deze blog om jou uit te dagen te investeren in de jeugd van jouw wijk. Want een investering in jongeren, is een investering met een groot rendement. Dat is keer op keer gebleken!

We hebben je 5 tips gegeven voor het starten met een jeugdgroep in jouw wijk. Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen. Wil je hier meer over weten of hulp bij krijgen? Neem gerust contact met ons. Wij helpen je graag verder om jouw wijk tot bloei te laten komen.