De kern van onze ibcd-aanpak

IBCD-AANPAK

Binnen R3NEW leren we niet alleen van sociaal ondernemers en kerkplanters, maar ook van Community Development. Juist door de verschillende inzichten te combineren, hebben we een eigen aanpak kunnen ontwikkelen om identiteitsgebonden communities te ontwikkelen. Deze aanpak is voor een groot deel op ABCD gebaseerd, en zijn we de IBCD-aanpak gaan noemen: Identity Based Community Development. In deze aanpak staat identiteit centraal, én wordt in het ontwerp heel nadrukkelijk inclusiviteit een plek gegeven. Niet voor niets; wij geloven dat daar waar identiteit en inclusie hand in hand gaan er verzuiling wordt doorbroken, en nieuw begrip, waardering en (professionele) vriendschappen zullen ontstaan. 

Schermafbeelding-2021-04-28-om-16.51.10-1024x576

De IBCD-aanpak is allereerst ontwikkeld in de praktijk. Gedurende de tien jaar dat we met onze stichting wijkpionieren, hebben we onze fouten en lessen zorgvuldig gevolgd, geëvalueerd en verwerkt tot een betere aanpak. Alhoewel dit de basis heeft gelegd, hebben we nog een extra stap gezet. Via masteronderzoek binnen de opleiding Community Development, zijn diverse R3NEW-communities verder onderzocht en getoetst in theorie en praktijk.

Het eindproduct van dit masteronderzoek is niet alleen de uitwerking van onze IBCD-aanpak geworden, vertaald naar de zeven essenties van vitale communities . Ook is deze aanpak verwerkt in een pionierstraject (en teamtraining) die zowel R3NEW-pioniers als nieuwe initiatieven helpt om op een zorgvuldige manier een gezonde community (door) te ontwikkelen. Met als kers op de taart dat deze trajecten R3NEW weer aan nieuwe inzichten en voorbeelden helpt waarmee we onze expertise kunnen ontwikkelen.

 7-essenties

 

Sommigen hebben veel meer affiniteit met ‘organische groei’ dan met ‘doelgerichte ontwikkeling’. Wij kennen de krachten en valkuilen van beide posities, en geloven dan ook veel meer in de combinatie van beide. Organisch ontwikkelen. Richting én ruimte. Plannen én loslaten.

Mocht onze aanpak jouw ook aanspreken dan wil je wellicht iets meer leren over wijkpionieren, over R3NEW, ons wellicht steunen als vriend of misschien wel gelijk in een leertraject met ons stappen. Wat je ook zoekt, het is op deze website te vinden en we komen graag in contact met je!

In april 2021 kwam er een prachtige boekje uit, geschreven door Eelco Visser: Altijd Nieuw Gedoe! Dit boekje gaat over de inmiddels wat bekendere aanpak Asset Based Community Develoment, bekend geworden als ABCD. Deze aanpak, ontwikkeld door John McKnight, is een alternatief op de traditionele manier van wijkopbouwwerk en hulpverlening. Daarin staan in de meeste gevallen problemen en kwetsbaarheid centraal en wordt hulp van buitenaf ingevlogen om deze uitdagingen op te lossen. Bij ABCD staat potentie-gericht werken centraal, waarbij vooral naar de kracht en potentie van mensen en wijken gekeken wordt.

De schoonheid van de ABCD-aanpak is dat het draait om mensen in hun waardigheid te bevestigen. Niemand is alleen arm, of alleen een herrieschopper. Een mens is veel meer, en barst van potentie. Vaak vraagt het een lange investering om blokkades weg te halen. Maar uiteindelijk zullen groepen groeien en tot bloei komen.

In Altijd Nieuw Gedoe wordt ABCD van veel kanten bekeken, en leer je er genoeg over om ook in je eigen leven toe te passen. Nieuwsgierig? We hebben de link naar de bestelpagina voor je bijgevoegd!

ABCD BOEKJE BESTELLEN

Altijd-Nieuw-Gedoe