Werk vanuit potentie

In een eerdere blog kon je lezen over de verschillende gaven die nodig zijn bij community development. Maar hoe ontdek je nou wat voor soort community developer jij bent? René Visser, pionier bij R3NEW, vertelt hoe je dit zelf kunt gaan zien.

Eerder schreven we over het belang van participatie binnen community development. Om mensen te laten participeren is het van belang om hun potentie te ontdekken en die in te zetten, maar hoe doe je dat?

Allereerst moeten mensen vaak hun eigen potentie zien voor ze die in durven te zetten. Aldus René Visser: “Werk daarbij altijd vanuit de kracht van mensen. ‘Focus on what’s strong instead of what’s wrong’. Als je tegen Marokkanen blijft zeggen dat ze een probleemgroep zijn gaan ze zichzelf daarin bevestigen. Dan duw je mensen in een probleem. Zeg in plaats daarvan eens: “Ik zie dat jij een goede ondernemer bent, zou je daar iets mee willen doen?”.”

Daarnaast werk je bij community development vaak met vrijwilligers. Die kan je niet aan je binden met geld. Ze moeten dus zelf iets tof of belangrijk vinden en daarin willen investeren. Ook R3NEW is daar veel mee bezig. “Willen wij vrijwilligers goed kunnen inzetten, dan moeten we eerst persoonlijke gesprekken met ze aangaan. Ze vragen wat hun kracht is en of ze die willen inzetten voor de bloei van de wijk. Dan worden mensen echt gezien en werken ze vanuit hun potentie.”

Andere mensen kunnen hulp bieden bij het ontdekken van jouw potentie. “Je moet met elkaar optrekken en elkaar leren kennen om iemands talent te zien. Daag anderen daarbij ook uit, vraag eens aan meerdere mensen: “Waar zitten haar kernkwaliteiten?” De wijsheid van de groep gebruiken in veel makkelijker dan alleen maar in jezelf lopen wroeten.”

Leer elkaar dus eens kennen en ga samen op zoek naar ieders potentie om die in te zetten voor de wijk. Wat zijn jouw sterke kanten?