Present zijn in je wijk

Om een wijkcommunity te laten werken moet deze zichtbaar zijn in de wijk. Dat is iets dat veel mensen lastig vinden om te bereiken. In deze blog zijn een aantal tips te vinden om zichtbaar(der) te worden.

Presentie begint met een groepje van misschien maar 5 mensen. Samen start je met wat kleine activiteiten. Simpele dingen, die je combineert met goede communicatie. Denk aan Facebook en flyers. Dat is de eerste stap, je wilt mensen gaan ontmoeten en met hen in gesprek komen om beter zicht te krijgen op wat er leeft, welke issues en behoeftes er leven in de wijk.

Daarna kun je werken aan het grotere doel; verbinding creëren. Hoe meer de kleine activiteiten merkbaar worden in de wijk, hoe meer mensen er mee gaan doen. Er ontstaat dan een sneeuwbaleffect, steeds meer wijkbewoners worden meegenomen. Het ultieme doel is dat dit merkbaar wordt in alle hoeken van de wijk.

Een paar concrete tips met betrekking tot present zijn in je wijk:

  1. Wat is er al?: Kijk eerst eens wat er al aanwezig is, zoals wijkteams, een buurthuis of een wijkagent. Deze mensen kennen de wijk en weten wat er speelt. Inventariseer daar eens wat de wijk kan gebruiken.
  2. Sporten werkt enorm verbindend. Als je zelf iets met sport hebt is dit een hele leuke activiteit om mee te beginnen. Het kost niet veel en je krijgt makkelijk mensen mee.
  3. Ondernemers: Kijk ook vanuit de ondernemende hoek. Sommigen houden van daadkracht en willen bijvoorbeeld investeren in het vergroenen van de wijk. Houd eens ondernemersmeetings en leer op die manier nieuwe mensen kennen.
  4. Zingeving: Houd bijvoorbeeld een thema-avond of debat om in gesprek te gaan over zingeving, drijfveren en passie. Daarin leer je mensen kennen. Het is niet het doel van de avond, maar je kan er ook nieuwe potentie zien in wijkbewoners die misschien mee willen werken.

Blijf onze website volgen voor meer tips een voorbeelden hoe je zelf met anderen present kan zijn in je wijk!