Als je alleen leeft voor de hemel, kom je er waarschijnlijk niet

Discipelschap een veelgehoorde term binnen christelijk Nederland. Ieder heeft daar wellicht weer zijn eigen kijk op of ervaring mee. Maar een discipel kan je eigenlijk heel eenvoudig omschrijven als een volgeling en leerling, eigen een soort stagiair. Wat houdt het dan in om Jezus te volgen? 

Velen hebben geleerd dat het geloven in Jezus vooral gaat om je bekering en het leven na de dood. Het volgen van Jezus beperkt zich dan vooral tot het volgen in Zijn hemelvaart. Maar het volgen van Jezus gaat veel verder. Het gaat over het doorgronden en imiteren van Zijn leven. Zijn vriendschappen, Zijn prikkelende houding, Zijn verhalen met een boodschap, Zijn moed in vervolging, en Zijn nederigheid in Zijn dood. Maar ook Zijn kracht in de opstanding, en Zijn wijsheid in het onderwijzen vanuit relatie, en met veel geduld. 

Jezus volgen heeft vandaag al consequenties. En iedereen om ons heen zou dat moeten merken. Allereerst aan onze liefde naar elkaar, God en ons omgeving. Daarna aan onze vruchten op allerlei vlakken, die zich vermenigvuldigen in aantal en in pracht. Voordat we impact willen (gaan) maken in onze omgeving, is het belangrijk dat we diep van binnen gaan geloven dat Jezus volgen niet kán zonder dat we uitreiken naar onze gezinnen, families, omgeving, collega’s. Niet door overal Bijbelverhalen te vertellen, maar door de liefde die we van onze Vader leren kennen, door te geven aan anderen. Uiteindelijk onbewust, omdat we niet anders kunnen. Een goede boom (geworteld in goede grond) brengt nu eenmaal mooie vruchten voort. Niet omdat hij dat wil, maar omdat hij niet anders kan. Zo is hij gemaakt. 

 

Een discipel van Jezus zijn kan alleen als we Hem ook volgen in zijn Missie om een gebroken wereld weer te verbinden aan het liefdevolle hart van Zijn Vader. Tijd uitzitten is geen optie, dan hebben we niet begrepen wat ‘volgen’ is. Navelstaren met elkaar als kerk is ook geen optie; dan hebben we niet begrepen dat de kerk als team ontworpen is voor een Missie die alleen schouder aan schouder gerealiseerd kan worden. Eigenlijk is er maar één optie: achter Jezus aan. Met vallen, én met opstaan. Want wie na te vallen, weer opstaat, en zal volharden tot het einde, die zal zalig worden (Joh 2:18-25). Leef je alleen voor Jezus, dan zal de hemel en de nieuwe aarde zeker jouw beloning zijn. Maar als je alleen leeft voor de hemel, dan kom je er waarschijnlijk niet. 

 

Dit artikel is geschreven door René Visser, oprichter van R3NEW die wijkcommunities in Nederland helpt te ontwikkelenEen R3NEW-community is een initiatief van christenen die zich verbinden met anderen om herstel te brengen in hun wijk én te groeien in discipelschap. Meer weten over R3NEW? Schuif aan bij ons webinar op 30 september.