Blogs

Geestelijke obesitas

Geschreven door Dieteke Visser | Jul 5, 2024 2:21:03 PM

Sinds mijn tienertijd ben ik in strijd met mijn gewicht. Ik sportte niet, maar hield wel erg van zoetigheid. Het vervelende aan consumeren van suiker is dat je gevoel van verzadiging maar kort duurt en dat je lichaam al snel weer om een nieuw shotje vraagt. Omdat ik het teveel aan calorieën niet verbrandde, had ik al snel overgewicht.  

Voeding
In mijn optiek lijden christenen ook massaal aan overgewicht. Ik noem dat altijd geestelijke obesitas. De voeding die we op zondag consumeren verbranden we niet in de rest van de week. Toch hebben we steeds weer behoefte aan zondagse voeding en hoor ik vaak zeggen dat de preek essentieel is voor het christelijke leven.

Preken maken geen discipelen
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat preken bar weinig effect hebben. De meeste mensen vergeten als snel compleet waar de preek over is gegaan. Een bekende (s)preker hoor ik regelmatig zeggen; “preken maken geen discipelen”. En zo blijkt ook wel in de praktijk. Want als preken wel discipelen hadden gemaakt, dan had de kerk van Nederland er wel even anders uit gezien. Ga maar eens na hoeveel preken je gehoord hebt in de afgelopen jaren. Het zijn er toch al gauw 50 in een jaar, als je naar een traditionele kerk gaat wel 100, reken maar uit.

Welkom in de strijd
Toen mijn man en ik jaren geleden belijdenis deden kregen we een boek; ‘Welkom in de strijd’. Ik vond het niet zo’n opbeurende titel, maar inmiddels heb ik de essentie ervan veel scherper. Want er is een strijd te voeren. En die is zoveel dichterbij dan we vaak in de gaten hebben. Een strijd tegen armoede, racisme, geweld, haat, nijd, on-vergevingsgezindheid, eenzaamheid en zo kan ik nog wel even doorgaan. En in dat alles strijden we tegen de duisternis in naam van Koning Jezus. Omdat we gaan voor Zijn Koninkrijk en we geloven in Zijn overwinning die al behaald is. 

Recht-vaardig
Misschien vraag je je af hoe je dat dan kunt doen. Nou, als we geloven in Jezus, dan verklaart Hij ons recht-vaardig. Met andere woorden; je bent vaardig om recht te doen. Misschien voel je je niet zo, maar het is een Bijbels feit. Je kunt er niet omheen. Door de kracht van de Heilige Geest ben jij vaardig om recht te doen en zijn we als christenen samen geroepen om een verschil te maken, waar we ons ook bevinden.

Essentieel
Ik geloof dat iets anders dan preken essentieel is voor het christelijk leven. En dat is dat we massaal onze geestelijk calorieën gaan verbranden. Dat we in praktijk gaan brengen waar we al die jaren over gehoord hebben (wat onmogelijk is omdat we het meeste vergeten zijn). Dat we ons bewust zijn van onze vaardigheid om recht te doen te midden van de strijd die we te voeren hebben. Dus als iemand aan mij vraagt waar ik mijn geestelijke voeding vandaan haal, is mijn wedervraag; waar verbrand jij je calorieën?

Het roer om
Tegenwoordig heb ik geen overgewicht meer. Ruim 10 geleden heb ik het roer omgegooid en ben ik veel bewuster aan de slag gegaan met mijn eet- en beweegpatroon. Die is nu in balans. Ik houd nog steeds van zoetigheid, maar weet ook dat ik er niet te veel van moet nemen en dat er regelmatig wat sportiefs tegenover moet staan.  

Ook in de kerk mag het roer om. Nu en dan een preek horen om aangevuurd te worden is goed en belangrijk, maar alleen als we er in de praktijk daadwerkelijk mee aan de slag gaan, anders heeft niemand er wat aan. Consumeren en bewegen moeten in balans zijn. Het kan overigens nog wel even duren voor we toe zijn aan een nieuwe preek. Voorlopig hebben we nog wel wat geestelijke calorieën te verbranden.


Deze blog
 is geschreven door Dieteke Visser, Manager interne organisatie bij R3NEW en Onderwijsmanager bij Royal Mission.