DISC of APEST

Er zijn een heleboel verschillende manieren om mensen in te delen per persoonlijkheidstype of talent. Zo heb je vast wel eens gehoord van de zogeheten ‘big five’ persoonlijkheidstest, of hem misschien wel een keer gemaakt. Ook zijn veel mensen bekend met DISC, MBTI of Insights Discovery.  

Ook in dat mooie oude boek, de Bijbel, vinden we verschillende indelingen in gaven en talenten. Eén daarvan lichten we hier uit. Binnen R3NEW hebben we bijzondere interesse in de APEST-gaven. Dit is een afkorting van de Engelse woorden voor apostel, profeet, evangelist, herder en leraar. Dit zijn de verschillende gaven die beschreven worden in het bijbelboek Efeze (Efeze 4).In dit artikel kan je meer lezen over wat die gaven inhouden. Houd de website in de gaten voor meer over dit onderwerp.

Vijf verschillende gaven

Allereerst is daar de ‘apostel’. De ‘apostel’ is de pionier. Als we community development vergelijken met het maken van een pad door de jungle, is de apostel degene die vooruitgaat met een kapmes. Hij legt de weg voor de anderen die zijn pad gaan volgen. In het dagelijks leven zijn pioniers vaak ondernemers, kartrekkers, initiatiefnemers.

Een andere belangrijke rol is die van de ‘profeet’. Als we bij dezelfde metafoor blijven wijst de profeet de weg die het beste voor jou en anderen is. Hij benoemd dingen die je niet altijd wilt horen, maar wel moet weten. Een profeet vertelt bijvoorbeeld over het onrecht dat er in de wereld gebeurt. Niet altijd prettig om naar te luisteren, maar wel belangrijk dus.

De ‘evangelist’ is misschien nog wel de bekendste term, alhoewel hieraan vaak negatieve beelden hangen; een ‘zielenwinner’. Evangelist staat voor iemand die goed nieuws brengt, en je uitnodigt daarin mee te doen. In de huidige maatschappij herkennen we dit talent goed bij de salesman. Hij praat makkelijk en legt contact met anderen. Hij is enthousiast over zijn verhaal, en nodigt mensen graag uit. Om een auto te kopen, óf om mee te bouwen aan een wijk in bloei.

Zoals een schaapherder goed voor zijn schaapjes zorgt, zo zorgt deze ‘herder’ voor de mensen die meereizen door de jungle. Dit doet hij bijvoorbeeld door praktische hulp te verlenen, zoals het verzorgen van gewonde of uitgeputte medereizigers. Zonder de herder zou niet iedereen veilig aankomen. Uiteraard is deze rol voor communities van groot belang. Zonder aandachtige zorg voor elkaar kun je nooit een stevig avontuur aangaan én volhouden.

De leraar onderwijst. Hij legt het waarom en hoe van de reis uit en instrueert mensen hoe ze het beste op het pad kunnen blijven wandelen. Zo geeft hij mensen advies over dingen waar ze zelf minder kennis van hebben.

Zo heeft iedereen zijn eigen manier van bouwen aan een community. Wil je meer weten over hoe je jouw taak ontdekt? Lees dan de volgende blog in deze serie.