5 Kansen om jouw wijk te vergroenen

Verduurzaming is een actueel thema. In veel wijken is verduurzaming de aanleiding dat wijkbewoners de handen in één slaan. En terecht! Samen kun je veel betekenen voor je wijk. R3NEW heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgebouwd op dit gebied, in deze blog delen we vijf kansen om jouw wijk te vergroenen.

1. Zonnepanelenproject

Eén van de eerste stappen die mensen zetten in het traject van verduurzaming is de aanschaf van zonnepanelen. Logisch ook; naast de duurzame bijdrage die panelen leveren aan onze elektriciteitsvoorziening, is het op de meeste huizen eenvoudig te leggen, het verhoogt de waarde van je woning en het levert een interessant rendement op. Het kan niet leuker worden? Zeker wel. Doe het samen met je straat! Naast leuker ook voordeliger. Koop je namelijk samen je panelen in, kun je zeker 10% goedkoper korting verwachten. En sluit het project vooral af met een straat BBQ, tenslotte heb je wat te vieren…

2. Lokale voeding

Zoek je naar een mooie manier om te verduurzamen, én lokaal ondernemerschap te stimuleren? Dan is een gezamenlijke investering in lokaal voedsel een geweldig idee. Lokale voeding is duurzaam omdat het niet via vrachtwagens en vliegtuigen over de wereld getransporteerd hoeft te worden. Daarnaast wordt het vaak gezonder bereid (bijv. biologisch) en is deze voeding kwalitatief beter omdat het niet door grote marktpartijen maar door gepassioneerde en vakbekwame ondernemers geproduceerd wordt. Met een groep wijkbewoners kan de aanschaf van deze lokale producten gestimuleerd worden. Enerzijds door zelf voeding vaker lokaal in te kopen, anderzijds door lokale producten en ondernemers onder de aandacht te brengen bij wijkgenoten. Hoe? Bijvoorbeeld door je te organiseren via een Facebookgroep of een Whatsappgroep. Mocht het een doorslaand succes worden, dan is een website zo opgetuigd.

3. Natuurexcursies

natuurwandeling rondom de wijk

Hou je van rust en natuur, en wil je graag je wijk verbinden? Natuurexcursies lenen zich hier prachtig voor. Terwijl jouw kennis over en aandacht voor de natuur groeit, vind je tegelijkertijd rust en ontspanning. Een heerlijke tegenhanger van een druk en stressvol leven. Hoe zoiets er concreet uit kan zien? Denk aan een ouder-kind evenement rondom het kampvuur, of natuurexcursies die uitermate geschikt zijn om contacten te leggen met andere wijkgenoten. Organiseer bijvoorbeeld in het voorjaar een natuurexcursie voor wijkgenoten, geschikt voor alle leeftijden. Verken met elkaar het bos in de omgeving, geef de kinderen opdrachten mee om op zoek te gaan naar specifieke elementen in de natuur. De excursie wordt afgesloten met een drankje bij het plaatselijke pannenkoekenrestaurant.

4. Elektrische deelauto voor de wijk

Ben je een echte ondernemer met hart voor duurzaamheid én je wijk? Dan is dit een prachtig wijkproject: elektrische deelauto’s voor de wijk. Elektrische auto’s die door middel van een auto-deelsysteem beschikbaar zijn voor wijkbewoners. Veel huishoudens in Nederland hebben twee auto’s. Dit zorgt mogelijk voor parkeerproblemen in je wijk, daarnaast is het allesbehalve duurzaam. Ook staat bij veel wijkbewoners deze tweede auto het grootste deel van de tijd stil. Het delen van een auto is hiervoor dus een uitstekende oplossing. Het deelautoproject is natuurlijk ook een prachtig middel tot verbinding in de wijk. De proefritjes en klantcontactmomenten zorgen ervoor dat we meer wijkbewoners leren kennen. Deze wijkbewoners kun je dan ook weer uitdagen ook mee te doen met andere wijkprojecten.

5. Windmolen

Een windmolen van de wijk? Dat klinkt vast als een sprookje. Toch kan het, en gebeurt het al op meerdere plekken. Dit uitdagende project geeft de mogelijkheden om extra groene energie voor je wijk te genereren. Daarnaast is een wijkwindmolen ook financieel aantrekkelijk. Wijkbewoners kunnen al snel besparen op hun energierekening. Een wijkwindmolen heeft daarnaast ook voldoende rendement om jaarlijks een groot aantal van de wijkprojecten te kunnen financieren.

We hebben je 5 ideeën gegeven van activiteiten of projecten die je kunt starten om jouw wijk te verduurzamen. Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen. Wil je hier meer over weten of hulp bij krijgen? Neem gerust contact met ons. Wij helpen je graag verder om jouw wijk tot bloei te laten komen.